ترموستات چیست؟
ترموستاتها در صنعت تأسیسات مکانیکی برای کنترل دمای آب یا هوا در سیستمهای ایجاد برودت و حرارت به کار میروند. رادیاتورها، دیگها و فن کویلها عمومیترین دستگاههایی هستند که برای کنترل دما از ترموستات استفاده میکنند.
در علوم هفتم (دوره اول متوسطه) کمی به دماپا یا ترموستات اشاره شده که برای مثال:
اگر فلزهای مس و آهن در کنار یکدیگر باشند (فلز مس روی فلز آهن باشد)، براثر حرارت فلز مس افزایش حجم بیشتر نسبت به فلز آهن دارد. در نتیجه مس به سمت پایین خم میشود.
تنظیم دمای محیط روی تمامی عملکردهای انسان تاثیرگذار است و یکی از ابزارهای تنظیم دما، ترموستات است.
موارد استفاده و کاربرد ترموستات
بخش تاسیساتی مانند: شوفاژ خانه های مرکزی و کنترل دما در دستگاه های هوا ساز مانند چیلر و فن کویل
انواع ترموستات ها:
ترموستات های جداری:
این ترموستات ها به خصوص برای بخش گرمایشی یعنی جایی که نیاز به نصب روی لوله آب گرم به وسیله تسمه فنری دارد توصیه می شود. ترموستات های جداری با رنج دمایی ۳۰ تا ۹۰ درجه سانتی گراد و ۴۰ تا ۱۱۰ درجه سانتی گراد مناسب برای فضا های صنعتی و موتور خانه ها هستند. شما می توانید ترموستات جداری را برای کنترل دمای آب گرم مصرفی بر روی لوله نصب کنید.
ترموستات های دنباله دار:
منظور از ترموستات های دنباله دار وجود لوله موئین در امتداد سنسور ترموستات است که طول آن ۱.۵ یا ۶ متر می باشد.
ترموستات های مستغرق :
این ترموستات ها به خصوص برای بخش گرمایشی یعنی جایی که نیاز به مونتاژ مستقیم به وسیله غلاف باشد توصیه می شود. ترموستات های مستغرق برای کنترل شیر های دو راهه و سه راهه مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین ترموستات مستغرق قابلیت کنترل دمای آب استخر، جکوزی، برج های خنک کننده و چیلر را دارند.از مزایای دیگر ترموستات های مستغرق می توان به دقت بیشتر آن اشاره کرد. چرا که سنسور این نوع ترموستات ها به صورت غلاف برنجی می باشد و این غلاف درون سیال داخل مخزن قرار می گیرد و نسبت به ترموستات جداری دقت بیشتری دارد.
ترموستات های اتاقی:
این گونه ترموستات ها در مکان هایی چون ساختمان های مسکونی، هتل ها، بیمارستان ها و … استفاده می شوند. این ترموستات ها برای کنترل دما در سیستم تهویه مطبوع مرکزی مثل چیلر ها و فن کوئل ها کاربرد دارند.
مزایای استفاده از ترموستات اتاقی
بهینه سازی استفاده از تجهیزات
با استفاده از ترموستات اتاقی عمر تجهیزات سرمایشی و گرمایشی منزل و محل کارتان را تا حد زیادی بالا برده و با کم کردن استهلاک قطعات داخلی آن ها در هزینه نگهداری و تعمیرات آن، صرفه جویی می شود.